FRANCESC MADRID: UN IL•LUSTRE DESCONEGUT

Posted: Març 30, 2014 by vrnike7 in Batxillerat 2n

La magnífica novel•la de George Eliot titulada Middlemarch acaba amb unes paraules que em van impactar molt: “El fet que el bé augmenti al món depèn parcialment d’actes no històrics; i que les coses no ens vagin tan malament a tu i a mi com ens podrien haver anat, s’explica en part gràcies a la gran quantitat de persones que han viscut fidelment una vida amagada i descansen en tombes que ningú no visita”. Doncs bé, penso que en Francesc Madrid i Alier, a qui he dedicat el meu treball de recerca sota la direcció de Francesc Pallàs, pot incloure’s en aquest grup.

Jo vaig topar amb en Francesc Madrid per casualitat. Llegia un dia un article del diari que en feia una referència vaga però suggerent i vaig apressar-me a investigar una mica més. Aviat em vaig adonar que aquell personatge que en principi semblava anodí oferia material per fer no un, si no uns quants treballs de recerca. Vaig pensar que era un tema idoni, així que no vaig dubtar a embrancar-me en aquella aventura.
En Francesc Madrid va ser un periodista, escriptor i traductor nascut el 1900 al “barri xino” (l’actual Raval) de Barcelona, nom que ell mateix va encunyar el 1925 al setmanari El Escándalo. Després de flirtejar amb el populisme espanyolista d’Alejandro Lerroux, gràcies a la coneixença de figures com Salvador Seguí, Francesc Layret i Francesc Macià, va començar a estimar aquella Catalunya que en un principi no semblava tenir-li cap lloc reservat. Però com que sentia un fort compromís amb la seva època, mai no va renunciar a voler canviar allò que li desagradava, pensant en el col•lectiu i mirant cap al progrés.

Segurament, però, l’aportació més important d’en Francesc Madrid és en el terreny cultural. Al costat de totes les reputades i solemnes figures literàries (noucentistes i modernistes) que van conviure als anys 30 del segle passat, en Madrid és un perfil de periodista i escriptor d’origen humil, més aviat autodidacte, tendència esquerrana i necessàriament pluriocupat. En Francesc Madridés un perfecte representant de la sèrie de periodistes oblidats que a penes han transcendit als nostres dies, però que van vertebrar la cultura catalana dotant-la d’una eina molt útil i enriquidora: una indústria cultural. Això és, un gran volum de producció (tant premsa, literatura com teatre) que, sense deixar de banda la qualitat però lluny de l’obsessió de l’elit noucentista per l’exquisidesa, respon a les necessitats del poble i pretén arribar a un públic molt ampli. La desatenció de l’única Catalunya vigent, la noucentista i conservadora, cap als periodistes i escriptors que no hi encaixen és segurament un dels factors que va afavorir la creació de “la segona divisió cultural catalana”.

Un cop destruïda la República, Francesc Madrid va haver-se d’exiliar a l’Argentina perquè el perseguien tant els franquistes −per ser fermament republicà−com un sector dels anarquistes –per haver escrit diversos articles denunciant-ne el gir violent i radical−. A l’Argentina va continuar la tasca literària i fins i tot va aventurar-se amb el cinema. Quan va morir, el 1952 a causa d’una operació que es va complicar, a Catalunya ningú no se’n va recordar.

En Francesc Madrid, com tants altres, no ha passat a la història. A ningú no li sona el seu nom ni en coneix la tasca, però la seva empenta i compromís, i, sobretot, la feina que va dur a terme, sumada a la de tants com ell, han ajudat que el món sigui una mica més just, pròsper i feliç.

Gemma Bayod Pastor
Exalumna del Carrasco

Cerimònia de lliurament Premis Cirit 2013

Cerimònia de lliurament Premis Cirit 2013. La nostra alumna Gemma Bayod va guanyar aquest premi pel seu Treball de Recerca sobre la figura del Francesc Madrid.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s