Excursió al Born

Posted: Abril 3, 2014 by vrnike7 in Uncategorized

El 20 de març, és a dir, dijous passat, vam anar al Centre Cultural El Born, al barri de la Ribera, per després anar a fer una visita pel Palau del Parlament.
Primer, vam anar de visita a una sala on s’exposaven en unes vitrines objectes antics del SXVIII i objectes de valor dels nobles d’aquella època; hi havia penjolls d’or i els plats, gots i tot tipus d’estris que feien servir en aquells temps. Els plats tenien dibuixos i sanefes molt curioses i de colors normalment àmbars i blaus. De gots, encara que estiguessin en un estat més o menys dolent i escardats, n’hi havia bastants, fins i tot copes; aquella secció va ser molt entretinguda. Després vam anar a la secció dels jocs i les joguines que tenien els adults i els nens. Ens van ensenyar com una espècie d’oca i les dames, eren estranyes però en aquell temps es jugava molt, sobretot els adults, que sovint s’hi apostaven diners i objectes de valor. També ens van dir que els productes més consumits en aquella època eren el tabac i la xocolata.
Quan vam acabar de recórrer aquella part, vam fer un recorregut pel jaciment arqueològic i ens van explicar tots els oficis que feien en aquells temps. Llàstima que no ens van deixar anar a la part de baix on s’hi podia aprendre molt, aquella part eren els carrers tal i com els van deixar les persones que hi vivien allà fa 3 segles, quan van ser obligades a enderrocar les seves pròpies cases per ordre de Felip V.
Aquella zona només era accessible per persones de tercer d’ESO cap amunt i amb grups no més grans de trenta persones, regles que no complíem cap dels dos grups.
De totes formes va ser molt interessant, i allà vaig poder observar de més a prop la gran història que amaga la nostra ciutat de fa tres segles.

Eric Paris
2n B

El passat dijous 20 de Març, tota la classe de 2nA vam anar de visita al Mercat del Born.
La visita es va dividir en dues parts. La primera era la visita del jaciment. Hi havia moltísimes cases destruïdes, que el rei d’aquella època va obligar a enderrocar. Cada família havia de tirar a terra el seu propi habitatge i molta gent es va quedar sense casa, únicament perquè gran part del barri de la Rivera, que es on estava el Born, es va destrossar per poder construir la ciutadella militar a partir de l’onze de setembre del 1714, després que Barcelona caigués, ja que havia aguantat 14 mesos de setge.
La guia també ens va parlar dels jocs de l’època. Alguns jocs eren molt semblants a alguns dels actuals, com unes raquetes, o un joc semblant al pedra, paper i tisora. Tot el que ens va explicar la guia va estar molt bé, però el que més ens va impactar va ser la història d’aquest jaciment.
Resulta que després que Felip V fes enderrocar les cases per construir una esplanada que separés la ciutadella militar de la ciutat, lentament aquestes cases es van anar tapant per sediments. Al segle XVIII ja no es veia cap casa i ningú sabia tot el que hi havia hagut allà, de manera que van decidir construir un mercat, el mercat del Born. Com que no calia excavar gaire, no van trobar cap d’aquestes cases de la Barcelona del 1714 fins al segle XXI, quan van intentar construir una biblioteca on estava el mercat del Born i, en excavar per fer-hi els fonaments, van trobar tot aquell seguit de cases del segle XVII.
La segona part de la visita vam visitar una galeria plena d’objectes que s’havien trobat en totes aquelles cases. Hi havia de tot: joguines, pipes, joies, botons i molta ceràmica. Em va agradar molt, ja que vaig poder saber com era la vida en aquella època (no del tot, però em vaig fer una idea aproximada).
Després de visitar el Born, vam anar al Parc de la Ciutadella on vam fer un passeig i vam veure el Parlament per fora. Més tard, vam fer un tomb per la Barceloneta i ens vam parar davant l’església de Sant Miquel i vam admirar la seva façana.
Tot plegat, va ser una excursió força divertida!

Paula Cavero
2n A

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s