Visita al Pavelló Alemany del MNAC

Posted: Mai 10, 2014 by vrnike7 in Batxillerat 2n, Uncategorized
Etiquetes: , ,

Dimarts 25 de març, vam anar a una visita al MNAC de Barcelona, allà vam veure una exposició de Joan Colom i, també, varem aprofitar per visitar el pavelló Alemany de Van der Rohe, que es va construir com a representació d’Alemanya en l’Exposició Internacional de Barcelona al 1929.  Per altra banda, al Pavelló s’exposa la Cadira Barcelona, dissenyada pel mateix Van der Rohe, conjuntament amb una reproducció en bronze de l’escultura Alba de Georg Kolbe.

Aquest pavelló ens mostra una planta rectangular, lliure, amb uns pilars d’acer que suporten una coberta plana i horitzontal, això permet que els murs de marbre, distribuïts amb criteris més estètics que constructius, pensants exclusivament en la composició arquitectònica, no hagin de sustentar tot el pes, i es pugui combinar a gust el marbre amb el vidre.

En veure el pavelló en persona, em va sobtar bastant, ja que des d’un principi l’imaginava més gran, a més, quan estàs allà, tens una impressió com de no saber distingir entre l’exterior i l’interior; això és causat per la planta lliure en la qual els murs tenen la sola funció de delimitar l’espai, creant un efecte de polivalència, que és el que fa que es difumini la frontera entre l’espai interior i exterior.

El Pavelló Alemany és una obra emblemàtica que anuncia un canvi radical en l’arquitectura. La nova estètica del S.XX es basa en la funció. Si la distribució interior és harmoniosa, la llum matisada i l’edifici que s’integra en l’entorn es pot considera bell.

La teoria de Mies Van der Rohe es basava en “menys és més” i en la “construccions de pell i ossos”, l’acer i el formigó han d’anar a l’interior (els ossos de l’esquelet), i el vidre a l’exterior (la pell). Altres obres semblants al Pavelló Alemany de Mies són, per exemple, la casa Farnsworth (1950), la Facultat d’arquitectura (Crown Hall) a Chicago (1950-1956), …

L’autor es va inspirar en altres obres de l’escola Bauhaus, i seguint el mateix estil que els seus contemporanis: Brehens, Le corbusier i Wright. Va influenciar molt en racionalistes com Terragni o Savoie.

Marina Amalrich

2n Batxillerat Humanístic

sortida MNAC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s