Taller “Els Sons de les Cultures de Barcelona”

Posted: Mai 14, 2014 by vrnike7 in 4t ESO
Etiquetes: ,

Com sona Barcelona?

Cada comunitat o barri té els seus sons particulars que els hi donen una identitat única i els defineixen. Els sons de les cultures de Barcelona és un projecte que pretén conèixer la interculturalitat de la ciutat de Barcelona a través de tallers que proposen explorar col·lectivament les diferents identitats culturals que conflueixen a la ciutat a través dels seus sons treballant amb persones i comunitats de diversos orígens.

Als tallers utilitzarem tecnologia sonora i pràctiques creatives. Es realitzaran gravacions que es publicaran en un mapa a la web Freesound.org per mostrar les diverses perspectives sonores que les persones i comunitats participants tenen de si mateixes i de la ciutat de Barcelona. L’objectiu és conèixer i donar a conèixer com sona Barcelona.

Sons de Barcelona és un projecte promogut pel Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Phonos. El seu objectiu és de fomentar l’interès pel so i la tecnologia sonora com a mitjans per conèixer i incidir en allò que ens envolta.

En els tallers que organitzem, els participants aprenen a escoltar, pensar i treballar amb el so de l’entorn mitjançant exercicis i estratègies creatives. El projecte fa èmfasi, així mateix, en processos de difusió i col·laboració en xarxa mitjançant l’ús de blocs públics i llicències obertes.

Sessions de presentació (28/04, 30/04)

Després de les presentacions, comencem amb les explicacions, funcionament del material (gravadores i cascos) i de la plataforma Freesound.com (on quedaran penjats els nostres enregistraments).

Les gravadores són bastant fàcils de utilitzar; volums d’entrada, de sortida, formats (.wav o .mp3). Ara a pensar què podem enregistrar de la nostra vida quotidiana relacionat amb la  multiculturalitat.

Sessions de control dels enregistraments (05/05, 09/05)

 Les primeres gravacions no tenen massa relació amb el que ens han demanat… Podríem dir que, sent diplomàtics,hem fet proves de funcionament del material (acudits, l’hora del pati, instruments de l’aula de música…).

Tot i això, comencen a aparèixer idees interesants de possibles gravacions a familiars i amics d’altres cultures. Només a l’aula, trobem pares, mares i germans que parlen portuguès, panjabi, àrab, francès, alemany i urdú.

Sessions final (12/05)

             Ha arribat el moment de la veritat! Anem a l’aula d’informàtica. Desprès d’escoltar els enregistraments de cada grup, els passem a l’ordinador per a editar-los amb l’Audacity i poder-los penjar al Freesound.org.

Un cop penjades les gravacions, introduïm una petita descripció (en anglès) de cada una d’elles. Els “Tags” i “Geotags” (etiquetes i ubicació geogràfica) donaran informació complementària a tothom que ho escolti (és important tenir en compte que la plataforma Freesound és una biblioteca de sons d’àmbit global).

El resultat ha estat sorprenent; 16 enregistraments molt interesants dels quals podem destacar els de la Nayab (cants de l’Imam de la seva Mezquita) o el de l’Albert que entrevista a la seva àvia (original d’Aragó) parlant “baturro”.

Ha estat interesant poder realitzar aquest taller, tot i que de vegades es feia una mica pesat de seguir (la part teòrica). La part d’enregistrament i edició, en canvi, ha estat molt divertida. La gent de la Pompeu han quedat gratament satisfets amb la feina realitzada i no es descarta tornar a comptar amb nosaltres l’any vinent.

Participants del Taller:

Alex, Mireia, Nayab, Pol, David, Núria, Nora, Víctor, Albert F., Pablo, Marc, Cristian, Albert B., Arnau, Carlos, Aina i Maria.

Responsable del Taller:

(UPF) Ilària.

Professor de música:

 Joan Gil Bardagí.

Departament de Música i alumnat de 4t d’ESO de l’Optativa de Música (2013/2014)

Captura de pantalla 2014-05-13 a la(s) 12.25.28 Albert&Arnau 1erDiaA 1erDiaB Atents a les Explicacions  Cristian&Víctor Marc&Albert grup

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s