Un nom, una història: aniversari de la mort de Manuel Carrasco i Formiguera

Posted: Abril 9, 2015 by vrnike7 in Uncategorized
Etiquetes: ,

Avui, 9 d’abril del 2015, es compleixen 77 anys de l’execució de Manuel Carrasco i Formiguera, polític que honora el nom del nostre Institut.

Manuel Carrasco i Formiguera va néixer l’any 1890 a Barcelona i fou un reconegut advocat i polític català durant els anys precedents de la Guerra Civil.

mcf

De jove milità a la Joventut Nacionalista de la Lliga Regionalista i l’any 1920 va ser escollit regidor per aquest partit a l’Ajuntament de Barcelona. El 1922 participà en la fundació d’Acció Catalana i aquest mateix any creà “L’Estevet”, setmanari nacionalista on es van publicar unes caricatures crítiques amb la dictadura de Primo de Rivera, fet pel qual va ser empresonat. Va ser un dels fundadors del Partit Unió Democràtica de Catalunya, partit de caire catalanista, democràtic , cristià no confessional.

L’any 1931, en proclamar-se la República, va ser nomenat Conseller de Sanitat i Beneficència del Govern de Catalunya (sota la presidència de Francesc Macià) i mesos desprès fou escollit diputat a les Corts Espanyoles en les eleccions generals on destacà per la seva defensa de la integritat de l’Estatut de Núria i la llibertat religiosa.

Iniciada la Guerra Civil (1936), Carrasco i Formiguera es mantingué lleial a la República sense abandonar la seva ideologia democratacristiana, fet que va forçar-lo a traslladar-se al País Basc per veure’s en perill en ser perseguit per alguns sectors anarquistes i comunistes.

Amb la conquesta franquista de Guipúscoa al febrer de 1937 , Carrasco i Formiguera decidí tornar a Catalunya, on tornarà a ser assetjat. Al cap d’un any es va veure obligat a exiliar-se de nou, aquest cop amb la seva família, però la marina franquista interceptà el seu vaixell i fou traslladat a Burgos i empresonat; allà va ésser condemnat a mort en un Consell de Guerra realitzat el 28 d’agost de 1937. En aquest consell sumaríssim va prevaler el testimoni de 8 catalans que després varen ocupar càrrecs alts a l’administració franquista.

L’execució de la sentència es va demorar vuit mesos, i es va produir tal dia com avui, 9 d’abril, fa 77 anys, essent afusellat malgrat les gestions del Vaticà.

Segons diversos autors, l’execució la va ordenar personalment Franco, en reacció a la protesta de diversos governs estrangers, entre ells el del Vaticà, contra els bombardejos  amb objectius civils.

Davant la injustícia, la seva dona sempre va mantenir viu el testimoni fins que el 2005 el Parlament de Catalunya anul·lava el Consell de Guerra.

Manuel Carrasco i Formiguera fou enterrat al cementiri de l’Església de Sant Genís dels Agudells, molt a prop del nostre Institut fins a l’any 2001, quan les seves despulles es van traslladar al cementiri de Montjuïc.

 

220px-SantGenísConjunt2 220px-172_Tomba_de_Manuel_Carrasco_i_Formiguera

Ramon López

2n Batxillerat Humanístic-Social

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s